06 - 21842271
Publicatie: 13-06-2015

Vandaag met Saar- nog geen 2 weken nadat de laatste pup weg is gegaan- meegedaan aan haar eerste echte jachthondenproef. Echt genieten! De dag begon om 08.00 in Sevenum waar de honden werden gekeurd door de dierenarts. Daarna hoorden we het programma en maakten we kennis met de groep waar we die dag mee zouden lopen. Onze groep bestond uit 8 deelnemers (in totaal deden ongeveer 50 honden mee) en iedereen in onze groep had ervoor gekozen met wild de proef te doen. We kregen voor dat doel een eend (natuurlijk dood). Een behoorlijk zwaar beestje dus het was allemaal best spannend. Ik was trots op Saar. Een aantal zaken waren nog niet zo fantastisch maar gelukkig wel voldoende want anders houdt het op- er is geen systeem van compensatie.


Voor het C-onderdeel bestond de proef onder meer uit.
Aangelijnd en los een 8 volgen.
Dit onderdeel ging niet zo geweldig en werd beloond met 6. De hoeken nam ik niet goed waardoor Saar met de paaltjes in de knoop kwam en bij het los volgen liep ze eerst links van me maar ging toen rechts lopen dus daar moeten we nog aan werken.
Uitsturen en komen op bevel
Dit onderdeel ging echt super. Saar liet zich - in tegenstelling tot vroeger toen ze echt geen meter van mijn zijde week- goed vooruit sturen en op mijn fluit kwam ze als een speer terug en ging ze netjes voor me zitten. Een 9
Houden van de aangewezen plaats oftewel BLIJF.
Voor dit onderdeel moeten ze 2 minuten uit zicht op de plaats blijven liggen. Helaas ging Saar zitten- gelukkig bleef ze wel op de plaats tot ik terug kwam maar dit onderdeel verdiende niet de schoonheidsprijs maar gelukkig tot nog een 6.
Het apport te land hield in dat Saar een haas moest halen die werd neergegooid en aangezien ik nog te veel commando's gebruikte en zij onderweg de haas een keer neerlegde alvorens hem weer op te pakken en terug te brengen werd dit een 7. Jammer want dit soort onderdelen doet ze normaal erg goed. Waar het aan lag weet ik niet maar de haas was erg bebloed- misschien speelde dat een rol.
Het apport uit diep water ging  erg goed maar ik herhaalde het ZIT commando te vaak. Dit is zo'n verleidelijk apport. Er volgt een schot en de eend wordt op het water gegooid maar ze mag pas gaan als de keurmeester aangeeft dat ik haar een commando mag geven en dan ben je te bang dat ze niet blijft zitten en al in het water plonst. Ook bij het eruit komen liep ik te veel naar haar toe omdat ik niet wilde dat ze het apport liet vallen.
Het verloren apport te land voor het B onderdeel en dus moeilijker was echt een lust voor het oog. Stel je het begin van een bos voor- daar sta je dan. Ergens in het bos ligt de eend- echt ver weg- ik weet niet waar, Saar ook niet maar nu moet ze haar neus gebruiken. Nou in no time had ze de eend in de neus en kwam ze ermee terug lopen. Jammer dat ik nog niet durf te wachten tot ze met de eend voor me gaat zitten dus ik pak de eend voordat ze gaat zitten aan van haar zodat ze 'm niet laat vallen.
Apport over diep water was moeilijk. Toch vond ik dat ze het erg goed deed. Saar krijgt het commando OVER van mij- ze ziet de eend niet vallen aan de overkant van het water- vervolgens als ze aan de overkant is en aan de kant is geklommen, moet ze het apport zoeken en over water met die eend terugkomen. Zo jammer dat je dan geen foto's kunt maken- een prachtig gezicht hoe ze met de eend in haar bek over komt zwemmen. Eerst zwom ze de verkeerde kant op en pas toen ze zag waar de eend kon liggen, wist ze was ze moest doen.
Alle onderdelen gehaald al weten we dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Haar conditie moeten we nu ook opbouwen want aan het eind van de dag was ze echt helemaal op.
Het was in ieder geval een fantastische belevenis en ik raad iedereen aan zoiets op te zoeken bij een verantwoorde jachthondenschool met oog voor hond en baas.