06 - 21842271

We gebruiken de gentle leader eigenlijk nooit maar in sommige gevallen is het handig als je ander gedrag wil aanleren.

De Gentle Leader of Halti is een soort hoofdhalster dat we kennen bij paarden. Er zijn verschillende maten verkrijgbaar zodat iedere hond een goed passende gentle leader kan krijgen. Het bestaat uit een flexibel in te stellen neusriem waaronder de lijn bevestigd wordt en een band met sluiting voor achter de oren maar door de verschillende merken kan het zijn dat het hoofdhalstertje iets anders in te stellen is.
 
Gentle leader een hulpmiddel
Het is een hulpmiddel om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de hond stopt met trekken; als de hond trekt gaat het neusriempje strak om de neus zitten waardoor de hond minder gaat trekken om de onaangename druk op de neus te vermijden.
 
Natuurlijke correctie
Er wordt ook gezegd dat de druk op de neus vooral te vergelijken is met de zachte beet van de moederhond of een ranghogere hond over de neus of in de nek van de hond om deze zo te corrigeren of tot overgave te dwingen.
 
Wanneer is de gentle leader een handig hulpmiddel?
voor honden die erg trekken aan de lijn;
voor mensen die slecht ter been zijn of last hebben van schouders/ ellebogen en meer controle over de hond willen hebben;
voor honden die "fixeren" of uitvallen naar andere honden.
 
DE GENTLE LEADER AANBRENGEN
 
Het is belangrijk om de gentle leader goed aan te doen; de hond moet vrij kunnen ademen, eten en drinken en verder kunnen apporteren etc. Laat je adviseren welke maat gentle leader je het beste voor je hond kunt gebruiken. De gentle leader moet mooi aansluiten.
Oefen eerst even op een pluchen hond hoe je de halsband goed omdoet voordat je met omdoen gaat "klungelen" bij je hond.
Bij het aanleren van de gentle leader moet je ervoor zorgen dat de hond de gentle leader gaat associëren met iets dat leuk is. Je houdt in je ene hand een brokje en in de andere hand de gentle leader. Je leert de hond om het brokje te pakken met zijn snuit door de gentle leader heen (zie filmpje). Dat doe je de eerste dag een paar keer waardoor er een positieve associatie met de gentle leader ontstaat. De volgende dag ga je de gentle leader pas omdoen. Als het tweede dag al goed lukt om de gentle leader om te doen, ga je na het omdoen meteen hele leuke dingen met de hond doen bijvoorbeeld spelen waarbij je nog niet de riem aan de gentle leader bevestigt. Je doet de gentle leader weer af als de hond rustig is en zich er niet tegen verzet zodat je de hond NIET leert dat als hij de gentle leader AF wil, dat ook gebeurt. Als de hond eraan gewend is, maak je de riem aan de gesp vast en wederom veel belonen
 
Goed passende gentle leader
Je begint met de nekband passend te maken. Deze zit hoog achter de oren- dus hoger dan een gewone halsband- en moet strak genoeg zitten- maximaal één vinger ruimte.
Als de nekband goed past, maak je de snuitband passend door eerst de nekband los te maken en de snuitpand zo passend te maken dat deze onder de ogen van de hond is en naar de mondhoeken loopt (hond moet vrij kunnen ademen- dus bek moet helemaal vrij zijn). Vervolgens maak je de nekband weer vast. Met de gesp onderaan maak je de snuitband passend- niet te strak- niet te los
 
Waarschuwing:
De gentle leader is een hulpmiddel waarbij de hond met zijn kop NIET naar voren wordt gestuurd maar rustig richting baas of geleider. Als de hond een gentle leader aanheeft dan mag de baas ABSOLUUT NIET MEER EXTRA CORRIGEREN door aan de riem te trekken of te rukken buiten een "zachte sturing" aan de lijn omdat anders de hele kop naar opzij wordt gerukt waardoor de hond ernstige nekproblemen kan krijgen. Het is verstandig de hond ook een gewone halsband om te doen en de gentle leader af te doen als de hond ergens aan vast wordt gezet of in het bos/ weiland wil spelen/ rennen.
 
 
Filmpje over het omdoen en aanleren van de gentle leader:
https://www.youtube.com/watch?v=huUAFFfWeTU

Van Meinweg
Vragen of opmerkingen?

vanmeinweg.nl

06 - 21842271
vanmeinweg@live.nl