06 - 21842271

Stresssignalen

Een mooi voorbeeld van een stresssignaal heb ik vanochtend kunnen vastleggen bij Pippa.

Iedere hond laat op diverse momenten per dag stresssignalen zien (hijgen, tongelen, bek aflikken etc.). Stress bij een hond is een heel normaal en natuurlijk verschijnsel en is niet iets waarvan je meteen moet denken dat dit negatief is. Stress bij een hond wil zeggen dat de hond op een bepaald moment een situatie niet kan beïnvloeden of voorspellen of iets wil doen en dat OF niet durft OF misschien niet van de baas mag OF twijfelt of zij er wel/niet wat mee wil doen.
Stress kun je bij je hond zien als hij bijvoorbeeld wacht op zijn eten, naar het bos wil terwijl je nog de riem moet zoeken, je laarzen aan moet doen etc. etc. Als stress kort duurt is er niets aan de hand (gezonde stress) echter als het lang duurt of te vaak langdurig voorkomt is het niet gezond en kan het ’t welzijn van je hond aantasten.

Bij mensen is dat eigenlijk ook zo.

Korte stress kan leiden tot bijvoorbeeldsnelle goede gedachten, veel werkenergie, sneller werken maar als je dit altijd hebt, word je er ziek van.
Hier zie je dat Pip en Rose iets in het bos menen te horen. Rose is wat dat betreft meestal de hond die dan op onderzoek uitgaat terwijl Pip meestal “de kat- in dit geval een ree- uit de boom kijkt” en niet weet of ze er nou op af moet gaan of juist moet blijven staan of teruglopen. Ze geeft dit aan door haar poot op te tillen (“pootje heffen”). We noemen dit een intentiebeweging- Een intentiebeweging is een beweging waaraan je kunt zien dat je hond eigenlijk iets wil doen (op onderzoek uitgaan bijvoorbeeld) maar dat “iets” haar tegenhoudt.

Download pdf

Van Meinweg
Vragen of opmerkingen?

vanmeinweg.nl

06 - 21842271
vanmeinweg@live.nl