06 - 21842271
Publicatie: 04-09-2013

Helaas worden onze honden net zoals mensen ouder en met het voortschrijden van de leeftijd komen de gebreken.

Wanneer noemen we een hond “senior”. Het verhaal dat één hondenjaar gelijk is aan 7 mensenjaren is een eenvoudige manier om de leeftijd van je hond vast te stellen echter niet de meest betrouwbare omdat grote rassen bijvoorbeeld de Sint Bernhard hond op de leeftijd van 6-7 jaar een senior wordt terwijl een hond van een klein ras op deze leeftijd nog geen senior is.

Op de dog age calculator kun je eens bekijken of je hond al tot de senioren behoort:

http://www.pedigree.com/All-Things-Dog/Dog-Age-Calculator/

 

Gemiddeld kun je zeggen dat een hond vanaf 7 jaar als senior wordt gezien.

Aan welke dingen kun je nou zien dat je hond ouder wordt?

  • Je hond kan wat langzamer worden.
  • Kijk naar kleine veranderingen zoals hoe de hond opstaat vanuit de mand en hoe hij gaat liggen
  • Is er sprake van stijfheid bijvoorbeeld bij verandering van het weer?
  • Artritis komt veel voor bij ouderwordende honden vooral bij de grote rassen. Het komt dan vooral voor in de benen, nek en rug. Artritis is over het algemeen gemakkelijk te diagnosticeren en er is veel medicatie die helpt.
  • Hond wordt grijs op de snuit meestal zo vanaf een jaar of 5-6 jaar
  • Het horen wordt minder. De hond slaapt dieper of schrikt wat sneller als je hem van achter benadert. Honden kunnen redelijk goed overweg met een verminderd gehoor. Het is verstandig om al vroeg de hond naast stemcommando’s ook vertrouwd te maken met handsignalen zodat deze later in het leven de stemcommando’s kunnen vervangen.
  • Cloudy of blauwachtige “hazy” ogen in het gebied van de pupil. Dit is een normaal verschijnsel dat bij het ouder worden hoort (lenticular sclerosis). Het zicht is niet beperkt. Dit is dus NIET hetzelfde als cateract waarbij het zicht wel wordt beïnvloed en de pupil wit wordt

Er zijn wat dingen die je kunt doen om het leven van je oudere hond zo aangenaam mogelijk te maken:

1. In plaats van een of twee lange wandelingen vaker, kortere wandelingen maken. Zorg er wel voor dat je hond in beweging blijft. Zwemmen en wandelen zijn ideale bezigheden voor een oudere hond.

2. Zorg dat je hond op een tochtvrije en warme comfortabele plek ligt

3. Pas je cocktailentingsschema aan (ieder jaar is niet meer nodig)

4. Doe regelmatig spelletjes met je hond en blijf met hem training. Bij een oudere hond gaat het aanleren van iets nieuws wellicht iets langzamer dan bij een pup maar een oudere hond geniet er niet minder van

5. Probeer goed te letten op het gewicht van je hond. Een oudere hond verbrandt minder calorieën dan een jonge hond. Zeker als de hond last heeft van bijvoorbeeld artritis zal overgewicht hem meer pijn bezorgen.

 

Foto Pip 2013